Ons speelveld

Intellectueel Eigendom

De term intellectueel eigendom (intellectual property) dekt een groot speelveld. Het gaat om producten van de geest die zich vertalen naar vaak creatieve uitingen of technische oplossingen, maar ook naar bijvoorbeeld een goede naam voor een product of dienst.

Onder de overkoepelende term intellectueel eigendom vallen de volgende specifieke rechten: merkrecht, auteursrecht, octrooirecht, handelsnaamrecht, modelrecht en kwekersrecht. Maar ook de minder klassieke rechten knowhow en domeinnamen scharen we onder intellectueel eigendom.

Bescherming van uw intellectueel eigendom

De waarde van uw intellectueel eigendom en het belang om het goed te beschermen wordt vaak pas duidelijk als een ander daarvan wil meeprofiteren. Maar soms is het dan al te laat. Met de ervaring van onze specialisten kunnen we er in de meeste gevallen voor zorgen dat uw positie tijdig wordt beschermd. Denkt u hierbij aan een verbod om een bepaalde (merk)naam nog te gebruiken, of ook aan de vernietiging van namaakproducten.

Daarnaast speelt de bescherming van uw intellectueel eigendom een rol bij het in licentie kunnen geven van bepaalde producten of diensten. Immers: hoe beter beschermd, hoe waardevoller een licentie. Dat geldt ook op het moment dat uw onderneming wordt verkocht. Hoewel intellectuele eigendomsrechten vaak niet op de balans staan, maken ze wel een belangrijk deel uit van de waarde van de onderneming. Marxman adviseert u hier graag over.

Juridisch advies bij een mogelijke inbreuk

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat u zelf wordt aangesproken voor een (gestelde) inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van een derde. Een dergelijke stelling gaat in de praktijk vaak samen met grote schadevorderingen en onthoudingsverklaringen op straffe van hoge boetes. In veel gevallen is onverstandig hier op in te gaan zonder dat u juridisch advies heeft ingewonnen. Dit soort afspraken kan uw bewegingsvrijheid in de toekomst namelijk onnodig beperken. Marxman brengt uw positie en uw kansen graag met u in kaart. Onze advocaten brengen, naast praktisch advies, ook grote proceservaring met zich mee.

Whitepapers over intellectueel eigendom

Onze specialisten delen hun kennis binnen dit speelveld graag met u. In het whitepaper ‘Inbreuk op uw intellectueel; eigendom‘ leest u wat u kunt doen bij een inbreuk op uw intellectueel eigendom.

Full service dienstverlening

Bij vraagstukken over intellectueel eigendom spelen er ook vaak juridische vragen op de speelvelden Ondernemingsrecht en Fusies & Overnames. Deze specialismen hebben wij ook in huis. Daarmee bent u verzekerd van een full service aanbod en kunt u zich richten op wat u het liefst doet, ondernemen.

Onze advocaten in dit rechtsgebied

Tahir Bodha
Tahir Bodha
eveline-van-diemen-marxman
Evelien van Diemen – Vloedbeld
Sebastiaan Palm
Sebastiaan Palm

"Ondanks dat wij al ongeveer 65 jaar een betrouwbaar familiebedrijf in de tuinmeubelbranche zijn, hebben wij twee keer een juridische procedure moeten voeren omdat wij beschuldigd werden van inbreuk op auteurs- en modelrechten. Twee keer zijn wij naar volle tevredenheid juridisch bijgestaan door Marxman Advocaten, zijn de beschuldigingen door de rechter ongegrond verklaard en hebben wij onze juridische kosten door de beschuldigende partij vergoed gekregen. Onze juridisch kwesties over intellectuele eigendom leggen wij graag bij Marxman Advocaten neer."

Van der Garde Tuinmeubelshop