28 november 2019
Overname? Houd u rekening met cybersecurity?

In het kader van een overname onderzoeken kopers veel aspecten van de onderneming die ze op het oog hebben. Vaak wordt een financieel en juridisch due diligence uitgevoerd. Als onderdeel van de juridisch due diligence vergeten kopers vaak om voldoende aandacht te besteden aan cybersecurity. De toename van beschikbaarheid van (digitale) data binnen ondernemingen rechtvaardigt meer belangstelling van koper én verkoper.

Data in brede zin (onder meer bedrijfsgegevens en -geheimen en intellectuele eigendom) worden steeds meer bepalend voor de waarde van een onderneming. Het waardeverlies dat de onderneming zou lijden als nieuwe ontwerpen, beschrijvingen van nieuwe producten of uitvindingen beschrijvingen van nieuwe producten en schetsen van nieuwe producten openbaar worden gemaakt of worden verkocht aan een concurrent is vaak enorm. Als koper wilt u dus weten dat de data en daarmee de waarde ook na de overname binnen de onderneming blijft. Het is dus van belang om vast te stellen of die data goed beveiligd is tegen verlies en diefstal.

Als verkoper is er ook een belang: potentiële kopers kunnen afhaken op slechte beveiliging of willen garanties dat de beveiliging steeds op orde is geweest. Anderzijds is goede cybersecurity in veel industrieën een selling point, reden waarom het de waarde van een onderneming positief kan beïnvloeden. In de voorbereiding van een transactie (”verkoopklaar maken”) is het dus zaak om ervoor te zorgen dat de cybersecurity goed op orde is.

Vragen die voor koper en verkoper spelen in de voorbereiding van een transactie zijn onder meer wie toegang heeft (gehad) tot systemen: (oud)medewerkers, consultants, onderhoudsmedewerkers, IT-ers? Zijn er werkprotocollen en toegangsbeperkingen (tot de noodzakelijke kring)? En hoe ver ging die toegang dan?

Meer weten over de voorbereiding van een transactie, als koper of verkoper? Wij gaan graag met u in gesprek.

Contactinformatie
Michiel Appelhof, Advocaat Ondernemingsrecht en Fusies & Overnames
E-mail: appelhof@marxman.nl / Telefoonnummer: 033 450 8000