11 maart 2019
Ontslag na misdragingen op een bedrijfsfeest – terecht of niet?

Een kantoorborrel of bedrijfsfeestje is vaak een bron van gezelligheid. Maar heeft een collega te diep in het glaasje gekeken, kunnen ook ongewenste taferelen of ongepast gedrag om de hoek komen kijken. Waar legt de rechter de grens?

Hand op de billen van een collega

Tijdens een borrel beledigt de werknemer een collega en betast hij haar billen. Naar aanleiding hiervan stelt de werkgever een onderzoek in. De uitkomst is dat de werknemer zich dusdanig misdragen heeft dat de werkgever hem op staande voet ontslaat.

De rechter gaat hier niet in mee en overweegt dat, hoewel de opmerkingen en de handtastelijkheid van de werknemer zeer laag bij de grond waren, dit onvoldoende is voor een ontslag op staande voet. Daarbij weegt zwaar mee dat de werknemer een verder vlekkeloos, 40 jaar lang dienstverband had. De werkgever had kunnen en moeten volstaan met een minder verstrekkende maatregel.

Dronken achter het stuur

Na een personeelsfeest stapt een werknemer – die zich bij een transportbedrijf bezighoudt met veilig rijden – dronken achter het stuur van zijn auto. Hij ramt een andere auto en wordt vervolgens door de politie naar huis gebracht. Zodra de werkgever hiervan hoort, ontslaat hij de werknemer op staande voet.

Het ontslag houdt stand bij zowel de kantonrechter als in hoger beroep. Van belang is onder andere de aard van de onderneming en dat de werknemer zich vanuit zijn functie bezig houdt met veilig rijden.

Op de vuist

Na afloop van de jaarlijkse kerstborrel op de kazerne van de Koninklijke Marechaussee, slaat een militair zijn vriendin en collega met de vuist in het gezicht. De militair wordt wegens wangedrag ontslagen ondanks de verschillende verweren die hij aanvoert, zoals dat hij een ‘blackout’ zou hebben door het overmatige alcoholgebruik en dat het om een privékwestie ging.

De rechter volgt de militair niet in zijn verweren en bevestigt het ontslag. Het slaan van een collega in het bijzijn van andere collega’s, terwijl het de functie van een militair is om mensen te beschermen, maakt de handeling extra kwalijk.

Wordt u als werkgever geconfronteerd met gedragingen van werknemers die te ver gaan op een feestje of op de werkvloer? Neem gerust contact met ons op. Wij gaan graag het gesprek aan over de mogelijke arbeidsrechtelijke gevolgen hiervan.

Contactinformatie
Eline Beekhuis, advocaat Arbeid & Organisatie
E-mail: beekhuis@marxman.nl / Telefoonnummer: 033 450 8000

Floor Lintjens, juridisch medewerker Arbeid & Organisatie
E-mail: lintjens@marxman.nl / Telefoonnummer: 033 450 8000