6 augustus 2019
Marxman Advocaten introduceert Marxman Green Lease

Het Klimaatakkoord heeft een grote impact op de huurpraktijk. Als eigenaar en/of huurder van een bedrijfspand is het noodzakelijk om hier nu al bewust van te zijn en indien nodig maatregelen te treffen. Wij denken uiteraard graag met u mee en hebben daarom Marxman Green Lease ontwikkeld! In dit artikel leest u wat de invoeringseis van energielabel C inhoudt, wat de impact hiervan op de huurpraktijk is en wat voor oplossing ons product aan u biedt.

Invoeringseis energielabel C
In Nederland worden regels voor bouwwerken over de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en het milieu opgenomen in het Bouwbesluit 2012. Een  recente wijziging van het Bouwbesluit 2012 betekent dat alle kantoorgebouwen met een oppervlakte groter dan 100 m2 per 1 januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben.

Uitzonderingen hierop zijn:

  1. Gebouwen met een totale gebruiksoppervlakte van minder dan 100 m2;
  2. Gebouwen waarbij minder dan 50 procent van de totale gebruiksoppervlakte als kantoorruimte wordt gebruikt;
  3. Rijksmonumenten; en
  4. Gebouwen die ten hoogste twee jaar worden gebruikt.

Indien de verplichting van energielabel C wel voor u geldt, volgt de vraag hoeveel financiële inspanning u moet verrichten. Er is een begrenzing van 10 jaar opgenomen met betrekking tot de terugverdientijd. Met andere woorden, de getroffen maatregelen moeten dus binnen 10 jaar terug te verdienen zijn.

De verwachting is dat de overheid de eis van energielabel C streng zal gaan handhaven, met alle gevolgen van dien. Dit kan dus betekenen dat u te maken krijgt met dwangsommen of bestuursdwang.

Impact
Het belangrijkste gevolg van de invoeringseis energielabel C is dat er duurzame investeringen in vastgoed moeten plaatsvinden. Deze investeringen moeten niet alleen gefinancierd, maar ook uitgevoerd worden. De vraag is wie deze lasten gaat dragen. Het meest recente ROZ-model Bedrijfsruimte 2015 benoemt enkel dat verhuurder en huurder het belang van duurzaamheid onderkennen en elkaar ondersteunen in het behalen van doelstellingen. In de praktijk worden de belangen van de verhuurder en huurder hier echter niet voldoende door gewaarborgd. Daardoor lopen zij tegen het probleem aan dat er discussies ontstaan over de vraag wie deze lasten gaat dragen.

Marxman Green Lease
Dankzij onze ervaring met alle aspecten van de energietransitie en de problemen die hierdoor kunnen ontstaan hebben wij Marxman Green Lease ontwikkelt.

Marxman Green Lease is een duurzaam huurcontract met daarin afspraken tussen u als verhuurder en uw huurder over de verbeteringen van de bedrijfsruimte. Het biedt structuur en de mogelijkheid om doelstellingen met betrekking tot Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en onderlinge afspraken goed vast te leggen, zodat partijen al bij de start van een huurovereenkomst voorsorteren op de aankomende energietransitie. Bovendien blijkt in de praktijk dat dit zorgt voor een samenwerking die bestendig is en blijft.

Geïnteresseerd om samen te kijken wat mogelijk is? Bel ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking, wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en lichten ons product graag toe.

Contactinformatie
Frank van Schendel, advocaat Huurrecht bij Bouwrecht, huur en koop
Sectie Vastgoed & Overheid
E-mail: vanschendel@marxman.nl / Telefoonnummer: 033 450 8000

Amber Nieuwkamp, juridisch medewerker bij Bouwrecht, huur en koop
Sectie Vastgoed & Overheid
E-mail: nieuwkamp@marxman.nl / Telefoonnummer: 033 450 8000