5 maart 2019
Heitje voor een karweitje?

De kluseconomie en platformwerk zijn al enkele jaren in opkomst, en veel platforms hebben grote ambities voor de toekomst. Tussen de huidige platforms onderling zijn grote verschillen. Het werk wordt op verschillende manieren verdeeld, en ook de tarieven worden op verschillende manieren vastgesteld. De huidige regels van het arbeidsrecht zijn niet altijd bestand tegen de creatieve oplossingen die de praktijk verzint. Is een kluswerker nu bijvoorbeeld wel of geen werknemer met een arbeidsovereenkomst, wat zijn de fiscale consequenties hiervan, en heeft de kluswerker recht op ww als het werk stopt?

De tegenstrijdige ‘Deliveroo-uitspraken’ waarover we al eerder schreven, (https://www.marxman.nl/nl/deliveroo-krijgt-arbeidsovereenkomst-retour-bezorgd/) maken duidelijk dat een pasklaar antwoord niet altijd eenvoudig te geven is, met grote gevolgen. Of een bepaalde cao bijvoorbeeld wel of niet moet worden toegepast, maakt een wereld van verschil voor de te betalen salarissen etc., en daarmee ook voor de tarieven die worden berekend.

We denken graag met u mee over de inrichting van een platform, alle mogelijkheden en de consequenties van verschillende keuzes. Er zijn voldoende smaken om uit te kiezen!

Contactinformatie
Elisabeth Klein Hofmeijer, Sectievoorzitter Arbeidsrecht
E-mail: kleinhofmeijer@marxman.nl / Telefoonnummer: 033 450 8000

Deze infographic is gemaakt door Studio Infographic, in opdracht van SEO Economisch onderzoek, en hoort bij het seo-rapport 2018-30, ‘De opkomst van de kluseconomie in Nederland’.